Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Italië krijgt zijn populistische regering: anti-euro econoom wordt minister van Europese Zaken

Na weken van politieke chaos heeft Italië dan toch een regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en Lega. De nauwelijks bekende hoogleraar Giuseppe Conte wordt premier, net zoals vorige week bij een eerste akkoord al de bedoeling was.

Maar president Sergio Mattarella wees toen de uiterst eurosceptische Paolo Savona af als minister van Economie en Financiën. Savona krijgt nu het departement Europese Zaken onder zijn hoede.

De nieuwe regering wordt vanmiddag beëdigd. Giovanni Tria wordt de minister van Economische Zaken en Financiën. Hij is voorstander van méér publieke investeringen, maar niet tegen de euro.

2. Rente Italië loopt niet verder op: beleggers kijken naar Europese top eind juni

De rente op de 10-jarige staatslening van Italië bleef vrijdagochtend redelijk stabiel op 2,7 procent. Beleggers stuwden deze marktrente sinds begin mei met 0,7 procentpunt op, mede vanwege zorgen over de enorme Italiaanse staatsschuld van zo'n 2.000 miljard euro.

Hamvraag is nu hoe het kabinet-Conte zich opstelt tijdens de eerstvolgende Europese top eind juni. Gaat Italië morren over Europese begrotingsregels en de gezamenlijke Europese begroting?

3. De EU slaat vrijwel direct terug in de handelsoorlog van Trump 

Is het een handelsoorlog, een conflict of een schermutseling? Hoe je het ook noemt, de geest is uit de fles.

In antwoord op de importheffingen op staal en aluminium die de regering-Trump vanaf vrijdag instelt, voert de EU gefaseerd importbelastingen in op onder meer spijkerbroeken, motorfietsen en whiskey. De maatregelen kunnen op 17 juni ingaan. Ook Mexico en Canada - andere bondgenoten van de VS - komen met tegenmaatregelen.

De beurzen zijn wereldwijd lager gesloten nu de handelsoorlog is losgebarsten.

4. Groep hoge managers ABN Amro klaagt over visieloze bestuurstop

Een groep van 21 hoge managers bij ABN Amro heeft in januari een brief geschreven aan financiële toezichthouders DNB en AFM over gebrek aan een duidelijke strategische lijn bij de grootbank, zo meldt het FD. Die zorg leeft nog steeds.

Vóór de kredietcrisis van 2008 was ABN Amro een mondiaal opererende bank met grote activiteiten in onder meer de VS en Brazilië. Na de nationalisatie en afslanking is de bank een hoofdzakelijk Nederlandse bank voor hypotheken en bedrijfskredieten geworden.

Binnen de bank leeft nog altijd de vraag of de zakenbank opnieuw opgetuigd moet worden, om te beginnen met een Europese expansie. Topman Kees van Dijkhuizen lijkt niet in voor radicale plannen, zo schetst het FD. Maar de zakenbankiers bij de bank willen wel graag houvast over hun toekomstige rol.

5. 'Oranje' stroom is populair bij overstappers

Wisselen van energieaanbieder is in Nederland relatief eenvoudig, dus dat doen steeds meer consumenten dan ook. In 2017 stapten 2,7 miljoen huishoudens over, een half miljoen meer dan drie jaar ervoor. Online is daarbij steeds belangrijker; leveranciers zetten minder in op offline kanalen als telemarketing en colportage.

"We zagen in 2017 relatief veel nieuwe overstappers, met name ook in oudere leeftijdsdoelgroepen", zegt directeur Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise. Opvallend is dat ruim 21 procent van de overstappers via Pricewise koos voor zogenoemde 'oranje' stroom, groene stroom die is opgewekt in Nederland. In 2015 was dat nog maar 8 procent.

6. Huisarts, school, fysio: je privé-data zijn vaak niet veilig

Niet alleen Facebook en Google weten veel van jou, ook veel kleine bedrijven en organisaties slaan privacygevoelige informatie op. Denk aan webshops, zorgverleners en scholen. En die hebben de beveiliging van hun website vaak niet op orde.

Zo'n 375.000 sites zijn kwetsbaar voor digitale inbraak, blijkt uit onderzoek van internetanalist Dataprovider.com. "Het ontbreekt vaak nog aan de meest basale voorzieningen, zoals een behoorlijk slot op de deur", zegt directeur Christian Branbergen tegen de Volkskrant.

7. Hoge bankier bij Goldman Sachs aangeklaagd voor handel met voorkennis

Een hoge directeur van zakenbank Goldman Sachs is in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens handel met voorkennis. De 37-jarige Koreaan Woojae “Steve” Jung heeft tegen de regels in geheime informatie over meerdere bedrijven gedeeld met klanten en op die manier zeker 130.000 dollar verdiend.

8. Vrouw van Russische journalist  was 'wel op de hoogte' van nepmoord

Bij de in scène gezette dood van de Russische journalist Arkadi Babtsjenko is gebruikgemaakt van een T-shirt met kogelgaten, varkensbloed en een make-upartiest om de schietpartij echt te laten lijken. Zijn vrouw en een aantal andere naaste familieleden en vrienden waren daar toch wel van op de hoogte, vertelde Babtsjenko donderdag op een persconferentie in Kiev.

Door de nepmoord moest een aanslag op zijn leven door een huurmoordenaar verijdeld worden.

9. AD(ieu) Oliebollentest (en haringtest, en friettest)

Het was elk jaar vaste prik: de smaaktesten van het AD. Maar de krant stopt nu met het beoordelen van haring, friet en oliebollen door heel het land. Dit na de ophef die vorig jaar ontstond bij zowel de haring- als de oliebollentest.

"We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft", aldus hoofdredacteur Hans Nijenhuis.

Critici stelden dat de keurmeesters van de haringtest niet objectief zijn, dat de oliebollentest niet eerlijk is opgezet en dat de beoordelingen soms onnodig kwetsend zijn. "Leedvermaak is geen vermaak", zegt Nijenhuis daar nu over. Wel dient de krant een klacht in tegen de Tilburgse econoom Ben Vollaard, die onderzoek deed naar belangenverstrengeling bij de haringtest.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!